Föreläsningar på bibliotek

Fuldesign tror på att genom att dela med oss får vi mer tillbaka. Genom att dela våra tankar och idéer kan vi inspirera och berätta om Fuldesigns tankesätt. Vi pratar mycket om kreativitet, om hur man släpper lös sin kreativa sida och vågar ge uttryck för idéer och tankar. Vi berättar om Fuldesigns arbetssätt hur vi jobbar genom att sätta igång och lösa problem. Vi pratar om vårt motstånd till möten som dränerar oss på energi, kreativiet och initiativkraft. Vi delar med oss av vår historia om Fuldesign och hur vi utvecklats från att vara en idé om att vilja göra något till att bli det vi är idag. Vi pratar om hur det är att arbeta inom kulturområdet medgångar och motgångar. Bra och dåligt.

Vi föreläser på allt från skolor och organisationer till företag och intressegrupper. Vi berättar om hur man blir färdig, om hur man lever i en värld som kräver att man ska vara perfekt när man bara känner sig ful. Vi pratar om designrevolution och frågar om alla får vara designers. Det roligaste är när diskussionerna kommer igång. När det bränner till och folk har åsikter och idéer, när åhörarna blir inspirerade och själva vill vara kreativa. Vi har bland annat varit med på Från idé till sak seminarie på Designtorget, föreläst på Stockholm Designweek, Hemmässan, pratat om hur ful design kan göra dig fri för Trendgruppen och föreläst på designskolor, folkhögskolor, universitet. För lärarstudenter och för vanliga skolelever. För företag och för idéburna organisationer.

En föreläsning om kreativitet. Varför det är viktigt att låta sig vara kreativ både som individ och för en hel grupp. Varför rädslorna och skammen stoppar oss att vara kreativa. Med mycket humor berättar vi om vår egen resa med Fuldesign. Vad som gör oss kreativa och varför vi tror vårt sätt funkar. Vi vidgar vyerna applicerar vårt tankesätt på andra organisationer och tipsar om konkreta arbetssätt som öppnar upp för kreativitet. En föreläsning fylld av konkreta exempel, tips, idéer, skratt och morötter.

 

Fuldesigns mission är att frigöra världen från perfektionshetsen. Att ge plats och mening åt alla som känner att de inte passar in i en värld som ställer krav på ständiga make-overs. Vi pratar om att det är okej att vara sig själv att du inte behöver trycka dig ner i en pepparkaksform som du inte får plats i. Vi pratar om omvärldens krav som letar sig ändå in i våra egna hem. Om hur vi kan slippa kraven på att vara perfekt. Om det galna i att skapa ett hem som mera är en utställningslokal för den vi borde vara och inte ett hem att leva i. En föreläsning som skapar kraft, som accepterar dig som du är, som inte kräver att du ska tänka som någon annan eller se ut som någon annan än dig själv. Vi vill bara att du ska få och våga leva ditt liv som du är.

 

Hur blir man klar? Hur gör man ett bröd av mjöl och jäst? Hur förverkligar man världens bästa idé? Att sätta igång och göra det som man brinner för. Vi berättar om Fuldesigns resa och om vårt arbetssätt. Vi ger konkreta tips och råd på hur man blir färdig. Livet pågår just nu och dina idéer snurrar runt där inne. Varför inte sätta igång genast och göra det du vill och brinner för. Ok vi erkänner genast vi är verkligen inte alltid förebilder men vi har tankar och arbetssätt som faktiskt ofta fungerar. Även om vi inte är perfekta så vill vi i alla fall göra det vi brinner för och det vill du nog också. Vi berättar om hur man går från en produktidé till färdig produkt ute i butik. Om fallgropar, motstånd och ekonomi. Vi berättar om att de bästa idéerna är de som faktiskt genomförs och blir verklighet.

 

Jajamensan och vi gör den ännu fulare. Designvärlden lever under ett hårt tryck. Det ska vara perfekt, perfekta linjer perfekta idéer och helst ska allt se så minimalistiskt och maskinskapat ut som möjligt. Vi berättar hur det är att verka inom en bransch man är kritisk till. Hur det är att befinna sig i skiljelinjen mellan konst och design. Vi ger vår syn på både konst och designvärlden. Vi är inte alltid snälla men ganska roliga och förhoppningsvis tankeväckande. Och vi hoppas att du efteråt ser på din designvärld på ett annat sätt. Och att du skapar och skaffar saker i ditt liv som ger dig mening, och att du inte enbart skaffas saker som berättar hur mycket du har råd att betala för en pryl.

Vi gillar verkligen Pecha Kucha formatet, det kommer så klart från Japan och är en snabbpresentationsteknik. Det är flera talare under en och samma kväll där varje talare får presentera 20 bilder som visas i 20 sekunder var det blir 6 min och 40 sekunder som ska fyllas med vad som helst. Vi har förbryllat Göteborgs kulturelit med att blanda tal med rap till bilderna och i Stockholm satte vi nästan eld på Svensk Form genom att både prata och sjunga poplåtar i rasande tempo.  Det är fult och fantastiskt med Pecha Kucha.

http://www.fuldesign.se/2006/mingelbilder/

http://www.fuldesign.se/2006/fuldesign-pa-pecha-kucha-night/

http://www.fuldesign.se/2006/fulsucce-pa-pecha-kucha-kvall/

http://www.fuldesign.se/2008/ful-david-pa-pecha-kucha-i-goteborg-ikvall/