Det finns monster under sängen, i garderoben, på bussen, bakom dig! Överallt. Framförallt i ditt eget huvud.

rasta_IMG_8909.jpg

Vi har levt med monster i våra liv länge och under Fuldesigns första år kom vi på ett sätt att hantera dem. I Fuldesigns begynnelse stod vi ofta på en designmarknad och sålde egentryckta t-shirts. Vi ville ha något mer att sälja i vårt marknadsstånd och funderade. Vi hade själva länge sytt, stickat och virkat mjuka djur, robotar och aliens att mysa och gosa med. Men vi tyckte det behövdes något som gjorde våra figurer unika. Vi kände - som vi så ofta gör - att det inte räckte att göra något fint och mysigt och glatt, särskilt som vi själva inte var och fortfarande inte är särskilt glada. Vi behövde ett sätt att hantera våra inre monster. Och då föddes Fulmonstren.

Alla är unika

Varje nytt fulmonster som pysslas fram är unikt, en ny invånare i Tvåflodsskogen. Det är en viktig princip med Fulmonstren att de är just unika, och det får aldrig finnas två likadana monster. Därför river vi alltid sönder mönstret till monstret så fort vi är klara med det. 


Mörka historier

För att verkligen hantera sitt inre monster skriver vi också alltid en historia om varje monster. Det tycker vi är viktigt att även du som nu ska börja skapa dina egna också gör det. Ett monster är förstås aldrig snällt och kompromissar aldrig med den den är. Låt ditt monster få vara monstruöst. När du vant dig vid att leta monsterinspiration och att vara på monsterjakt lovar vi att du kommer börja se och träffa monster överallt.

Det visade sig snart att vår idé om fula, elaka monster att pyssla ihop var något som många behövde, gladde sig åt och mådde bra av. Till den grad att det var de här små mjukmonstren som fick designbranschen att på allvar intressera sig för oss och våra prylar. Dessutom har vi lärt oss att monstertillverkning är ett väldigt skoj pyssel som väcker tankar och funderingar som alla mår bra av att ha då och då. Därför är vi så glada att få skriva den här boken, så att du får prova på. Förhoppningsvis upptäcker du detsamma. Tänk förresten på att handgjorda monster sällan är lämpliga lekkamrater till barn under 5 år.

En mörk blöt skog fylld av monster är ingen lätt plats att leva på. Det vet fulmonstren och de har många olika sätt att hantera det på. Vi har under de hundratals dagar vi ägnat åt fulmonstren förstått att om man då och då besöker den där skogen så får man bättre och sundare inställning till sin egen verklighet och lär sig att bättre hantera de monster vi alla möter och lever med varje dag.


happy_20120109_8959.jpg

Vill du fixa ett alldeles eget Fulmonster? Här finns alla instruktioner samt massor med tips och tricks! fuldesign.se/fixa-ett-fulmonster/

Du vet väl om att Ful skrivit en bok om Fulmonstren? Du kan köpa den här i vår fantastiska fulshop. 


En världskänd familj i monstertappning

Vi fick i uppdrag av Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarna och Röhsska museet i Göteborg att för utställningen Sundborn goes extreme again skapa familjen Karin och Carl Larsson som fulmonster.

 Karin och Carl Larsson var ett stilbildande kändispar med massor av barn, åtta stycken varav ett, Matts, dog när han var liten. Karin och Carls hem, konstnärsskap och sätt att leva skapade ett nytt ideal i sekelskiftets Sverige. De tunga draperierna och stora möblerna blev rena raka linjer, linnegardiner och glatt lekande och busande barn.

Utställningen Sundborn goes extreme again ville se hur dagens normbrytande ledande designers i Sverige uttrycker sig. Vad är det som bryter dagens ideal och skapar morgondagens folkhem?

Här kan du läsa mer om utställningen och se alla monster och läsa deras monsterhistorier 
Sundborn goes extreme again


 

Välkommen in i Tvåflodsskogen...

Fulmonster är små ljusskygga figurer som inte känner att de passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med. De har valt att leva utanför. Istället kommer de ifrån den mörka, djupa och blöta Tvåflodsskogen och de letar efter ny matte eller husse som lovar att stå ut med dem. Livet i Tvåflodsskogen har inte varit lätt för våra stackars Fulmonster, de är vana vid ett hårt liv, så därför gäller det att ta väl hand om dem. Annars vet man inte vad som kan hända.