Utställningsaffischen

Invasion 2/6-29/8 2009

Vad gör man när man får erbjudandet att göra precis vad man vill på en hel våning i ett kulturhus? Man invaderar! Vi invaderade Nässjö kulturhus hela nedervåning med den konceptuella utställningen Invasion. Utställningen består av tre olika miljöer som störs av sina motpoler som obönhörligt tränger sig på. Robotmöbler, fulmonster, handarbete och videokonst är bara några av ingredienserna.

Att göra utställningar är bland det roligaste vi vet, och den här gången tänkte vi inte vara blyga av oss, utan istället ta i från tårna och göra en riktig fulutställning värd namnet. Vi började spåna kring vår robothylla Naughty Robot, som först sett dagens ljus i Skövde. Ganska snart kom vi fram till ett koncept som handlade om motpoler och ett ifrågasättande av normaliteter och det invanda. Vi ville få besökarna att fundera och reflektera och förhoppningsvis komma fram till någonting själva. För vi visste att vi inte hade svaren på vad som är rätt och fel. Det kanske bara är olika.


Det första rummet är ett traditionellt och mysigt vardagsrum som invaderas av robotar som stjäl ens tid och uppmärksamhet. Flera möbler har tagit form av robotar, som tex soffbordet Feedo där vi äter alla våra måltider framför TV:n, kanske på bekostnad av att umgås. De färgglada ramarna som vid en första blick ser ut att vara familjeporträtt är till största delen bilder på människor, miljöer och maskiner som visar hur allt större del av vårt liv införlivas med maskiner. Fotokollaget heter "Are you a robot?".


Möbler till det första rummet fick vi låna av Röda Korset i Nässjö. En del pinaler hade vi även tagit med från våra egna gömmor. Robotklockan Time Bot stjäl vår tid trots att den nästan inte syns mot den vita väggen.

Tittar man lite noggrannare så ser man att överallt klättrar och går små minirobotar som tar likt myror nästan obemärkt tar över hela rummet. I TV-roboten sitter fyra personer som likt en Idol-jury bedömmer tittaren, utan att säga ett ord. Och trots att TV:n bara stirrar tillbaka på tittaren så är det svårt att slita ögonen från TV:n.En invasion utan vapen är som kärlek utan kyssar. Så självklart hade vi även med våra kuddvapen. Pistoler, motorsågar, knogjärn, knivar, gatstenar och kedjor som är som gjorda för att slåss med - utan att göra någon som helst skada.Rum nummer tre är ett vitt och sterilt kontor utan gardiner, personliga tillhörigheter och växter. Lite som ett stageat objekt på bostadsmarknaden eller i ett inredningsreportage. Kontoret invaderas av en kaskad av handarbeten i regnbågens alla färger. Skrivaren skriver ut en gigantisk stickning och den framgångshetsande tavlan störs av ett ifrågasättande broderi. De fina vita möblerna i kontorsrummet fick vi låna av Mio i Nässjö.Det andra rummet har invaderats av Fulmonstren och deras hem Tvåflodsskogen. Drygt 40 Fulmonster går att hitta i den urbana skogen som man måste gå igenom för att nå det tredje rummet. Golvet täckte vi med pappersspill från Nässjötryckeriet och träden gjorde vi av rör och trästolpar och avspärrningsband.


Fulmonstrena är som vanligt tillverkade av mestadels återvunnet material, som gamla dukar, spillbitar, kläder och andra gamla textilier som vi hittat. Alla har ett eget namn och en unik historia.invasion16