Moder Svea 19/2-7/4 2009

Moder Svea är en ful utställning om det svenska som vi visade på Designgalleriet i Stockholm.


Alltsedan vi startade Fuldesign för fyra år har vi sökt oss utomlands för inspiration och nya idéer. Vi älskade japansk manga och designer toys, tyckte att indier var bäst i världen på färgval, vi såg på världen genom en slöja av amerikansk populärkultur och vi tyckte att den tyska bögporren var det kulturuttryck som var mest värt att fira och inspireras av.

Vi tyckte att vi gjorde Sverige en tjänst genom att våga vara fula, eftersom allt nordiskt var så rent, så snyggt och så tråkigt. Det var närmast med stor förvåning som vi insåg att mycket av det de gjorde var så svenskt. Vi är ofrånkomligen ett gäng svenskar som designar i Sverige och mycket av det vi har gjort är saker som förnyar det traditionellt svenska.

Med denna nya insikt bestämde vi oss för att låta utställningen på Designgalleriet vara just svensk, med temat Moder Svea.

Modera Svea hijab till Sverigedräkten

Det som fick mest uppmärksamhet på Moder Svea var att vi gjort en hijab (slöja) till sverigedräkten för att tillgängliggöra vår vackra dräkt för våra nya svenskar som bär huvudduk. Både dräktpolisen och extremhögern hade åsikter om vad man får och inte får göra med sverigedräkten, trots att vi varit mycket respektfulla både gentemot svensk tradition och islam.


Connect the dots

En annan nyhet som visades för första gången på Moder Svea var Connect the dots - en ny variant av gamla hederliga prick-till-prick-pyssel från barndomens pysselböcker. Tanken med vår t-shirtvariant av prickpysslet är att skapa större kreativ frihet genom att helt enkelt ta bort siffrorna vid prickarna. Man kan då med textilpenna antingen följa mönstret och framhäva den ursprungliga bilden, eller så ritar man lite som man vill och skapar ett alldeles nytt och unikt abstrakt mönster. Connect the dots går även att applicera på golv och väggar, vilket vi visade med ett stort Tre kronor-prickmönster på golvet.

 

Connect the dots t-shirt style


Här kan du ladda hem klippdockan:  Moder Svea som klippdocka

Här kan du ladda hem klippdockan: Moder Svea som klippdocka


Pressmedelande för utställningen:

Fuldesign ställer ut Moder Svea

- en ful utställning om det svenska på Designgalleriet 19 februari till 7 mars.

Fuldesign är design för alla som inte känner att de är perfekta och passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med.

Fuldesigns utställning Moder Svea visar en ny bild av vad det svenska och svensk design kan vara. I det nya folkhemmet blandas storformatbroderier på väggarna med prick till prickpyssel på golvet och gatstenar och kuddvapen i ena fönstret. I andra fönstret hittar man fulskogen med en hel regentlängd fulmonsterkungar och -drottningar. Mitt i rummet tronar Sverigedräkten som fått en välbehövlig uppdatering med hijab (slöja). Givetvis finns också Fuldesigns broderade bonader på väggarna.

Alltsedan Fuldesign för fyra år sedan inledde sin bana som designers har de sökt sig utomlands för inspiration och nya idéer.

”Vi älskade japansk manga och designer toys, tyckte att indier var bäst i världen på färgval, vi såg på världen genom en slöja av amerikansk populärkultur och vi tyckte att den tyska bögporren var det kulturuttryck som var mest värt att fira och inspireras av”, berättar David Frimark, en av fyra designers i Fuldesign.

”Vi tyckte att vi gjorde Sverige en tjänst genom att våga vara fula, eftersom allt nordiskt var så rent, så snyggt och så tråkigt”, fyller Moa Åström i.

Fuldesign David Frimark, Roland Larsson, Pernilla Klüft och Moa Åström
Fuldesign David Frimark, Roland Larsson, Pernilla Klüft och Moa Åström
Det var närmast med stor förvåning som de insåg att mycket av det de gjorde var så svenskt. De är ofrånkomligen ett gäng svenskar som designar i Sverige och mycket av det de har gjort är saker som
förnyar det traditionellt svenska. Med denna nya insikt bestämde de sig för att låta utställningen på Designgalleriet vara just svensk, med temat Moder Svea.

Fuldesign befinner sig mitt i en internationell motrörelse mot design som enbart förmedlar lycka, stilrenhet och status. De är en del av en revolution mot design- och livsstilseliten som dikterar vad som är snyggt och fult och hur man ska leva och se ut.