Nålen i fokus 12/1-11/2 2008

Med utställningen Nålen i fokus ville Blå Stället i Angered visa på broderiet som ett sätt att uttrycka sig och finna närvaro. Genom broderiet kan man berätta på en mängd olika sätt. Nålen i fokus bestod av två delar, Brodera - Fundera och Fuldesign, och visade på en kombination av gamla traditionella bonader, poesi och mer moderna uttryckssätt.

I vår del av uställningen lät vi broderiet möta retro-datakonst (ASCII) i kombination med moderna ordspråk. ASCII står för American Standard Code for Information Interchange och är en standard för att digitalt koda bokstäver och tecken. ASCII har också fått ge namn åt bilder och animationer som använder sig av tecken för att forma bilder så kallad ASCII-Art. Till exempel är ”smileys” en typ av ASCII-Art. Det är retrodatakonst i sin mest ursprungliga form. Vi tyckte det var roligt att upptäcka hur lika ACSCII-bilder och korsstygnsbroderier är. Nytt möter gammalt, den digitala tidsåldern möter handarbetets lugn, ro och meditativa inslag. Det blev retro möter retro.
 

 

Vi hade också med oss våra korsstygns bonader med talesätt. Moderna talesätt i ett traditionellt uttryck.

Med på utställningen var även Fuldesigns mejlkonversation med en broderikitsköpare om hur svårt det kan vara att brodera ibland.