Ung 08 sommaren 09

Ung 08 är en av Europas största ungdomsfestivaler. År 2009 var det tioårsjubileum för festivalen och Fuldesign var inbjudna för att hålla workshops. Festivalen gick av stapeln i Kungsträdgården i Stockholm, veckan innan höstterminens start. Ung08-festivalen är till för alla ungdomar mellan 13-19 år.

Fuldesign hade ett stort område där besökarna fick göra kuddkrigsvapen och även spontankriga. Vi ville visa att det inte behöver vara så svårt att pyssla på egen hand och att man dessutom kan använda material som man har hemma - tex gamla gardiner, kläder, påslakan och annat som ligger och skräpar.

Vi hade även ett stort prick-till-prick-broderi med Stockholms skyline där festivalbesökarna med nål och broderigarn kunde rita om Stockholm efter eget huvud. Prick-till-prick, eller Connect the dots, var besökarnas chans att få tycka till om Stockholms arkitektur samtidigt som de fick skapa själva. Vi tillverkade tillsammans ett gigantiskt prick-till-prick med Stockholm som motiv. Vi spände upp en duk om cirka 2 gånger 6 meter på vilken Stockholms "skyline" var förberedd i prickar och det blev sedan upp till besökarna att dra streck med tejp, tuschpennor eller genom att brodera och göra färdigt motivet. Ungdomarna fick möjlighet att tycka till om stadens utseende och framtid genom att rita egna prickar, dra egna streck och skapa själv. Vad tycker Ung08-ungdomarna om Slussens framtid? Vill de ha skyskrapor på Kungsholmen? River de Stadsbiblioteket? Skiter de fullständigt i Hötorgsskraporna?

Att vi valde att göra just kuddvapen var för att konkret ge ungdomarna en upplevelse av hur absurt det är med romantisering av vapen, krig och gatuvåld. Kuddkrig är det perfekta sättet att avreagera sig på, mjukt, mysigt, roligt och samtidigt kul och skadar inte någon. Kuddkriget är det mjuka svaret på de hårda frågorna, kuddvapen är de enda vapen som är acceptabla och dels för att det är ett formspråk som är lätt att relatera till även när man är ung. Pyssel behöver inte vara hjärtan och änglar. Det kan vara pistoler och granater också. Det är pyssel och handarbete som går att relatera till när man som ung, tanken är att man ska känna igen sig själv och sin omvärld i skapandet, komma med idéer och förbättra sin omvärld genom att göra nytt av gammalt.

Runt om hela tältet hängde massor med kuddpistoler och det värmde i hjärtat varje gång en tonårskille rusar fram och skriker kolla vad coolt och varmt kramar en blommig kudde som är pistolformad.