Världsrekord och megapyssel


År 2007 tillverkade vi under Stockholm Pride världens största trasdocka för Rica hotels, BRIS och Stockholms kulturfestival.

Det började med ett förvirrat samtal från FulRoland till resten av Fulgänget, något om att vi skulle göra en docka som var stor, eller kanske det var ett monster som var större. Vi förstod inte mycket men Roland skrattade hela tiden så det lät kul och vi skulle på möte för att prata mer. På mötet fick vi veta att tanken var att vi skulle slå världsrekord i trasdocka under Stockholm Pride samma år och att trasdockan även skulle vara med under Stockholms Kulturfestival några veckor senare.

En intensiv vår följde med många möten med våra favoritskräddare och sömmerskor som hjälpte oss att fundera ut hur mycket material det går åt när man ska sätta världsrekord. Vi pratade också med några ingenjörer och frågade hur mycket vadd som kan stoppas i ett världsrekord.

Ursprungstanken var att trasdockan skulle bli 550 cm hög. Vi prövade många olika färgställningar och varianter. Att trasdockan skulle ha kramfunktion bestämde vi tidigt, och den kunde därför också sitta och krama sig själv och också kunna krama andra. Alla barn behöver en skön kompis som man kan krama när det känns jobbigt. Eftersom det skulle vara just en trasdocka var det vissa krav på material och konstruktion. Rent hypotetiskt skulle trasdockan kunna tvättas i en tvättmaskin, om det nu finns en så stor maskin. Samtidigt försökte vi att inte få den alltför tung eftersom det skulle vara fysiskt möjligt att förflytta den. Dessutom ville vi att den skulle vara både könsneutral och etniskt neutral.

Den färdiga dockan blev inte 550 cm utan hela 640 cm lång med grön hud och rosa spretigt hår. Den fick även ett par rutiga hängselbyxor som barnen på Stockholm Pride hjälpte till att dekorera. Genom en namntävling på Stockholms kulturfestival kom en jury bestående av Doreen, Stephan, Markus och Habibi från Bolibompa fram till att trasdockan skulle heta Mismo, som är spanska och betyder "lika/samma". Mismo döptes av Ingela Thalén, styrelseordförande för BRIS under en cermoni på Stockholms Kulturfestival. Mismo var ett fint namn som följde vår tanke att man behöver en skön kompis att krama och att det inte spelar nån roll om man är tjej eller kille.


I mätningsceremonin på Pride-festivalens stora scen deltog vi i Fuldesign, Jörgen Andersson, initiativtagaren från Rica Hotels, Prides ordförande Sofia Sjöö och BRIS ordförande Ingela Thalén. Själva mätningen utförde Karin Mannerstål och Peter Nylander från SVT:s "Klister" med Hans Ytterberg, HomO och riksdagsman Karin Pilsäter som vittnen och kontrollanter. Det nya trasdocksvärldsrekordet lyder 6 meter och 40 centimeter, en ökning av det gamla rekordet med 178 cm!

namngivningsceremoni

Trasdockan fick  sitt namn på Kulturfestivalens K12 scen i Kungsträdgården. Doreen, Markus och Stephan från Bolibompa var namnjury och valde bland alla de förslag på namn som kommit in under Kulturfestivalen. Mismo betyder lika på spanska och nu har äntligen trasdockan fått ett namn. (Ett jättebra namn som passar trasdockan fast vi i Fuldesign var helt klart förtjusta i förslagen ”Långe fule Jan” och ”Hermine Big Momma” också).

Mismo blev dessutom bortadopterad, Stockholmsmässan blir Mismos nya föräldrar genom att vinna budgivningen på Tradera och Ingela Thalén tog för BRIS räkning emot 30 000 kronor till BRIS hjälptelefon.

Vi i Fuldesign var med på scen tillsammans med Fredrik Utheim, VD Rica Hotels AB, och vår mästerskräddare Horst Sandström. Pernilla och Horst satte nog ett världsrekord till, nu i snabbrodering, genom att supersnabbt brodera Mismo under cermonin så att namnet kunde sys på trasdockans hängselbyxor.

Det var otroligt roligt att jobba med trasdockan Mismo. Vi samlade ihop ett skönt gäng som jobbade ihop med att sy dockan. Förutom vi fyra i Fuldesign hade vi hjälp av Horst Sandström, Rasmus Franzén, Peter Nylander och Nils Harning och massor med barn som besökte Stockholm Pride.